Rasinfo


De Schapendoes

Graag vertel ik het één en ander over de schapendoes en waarom ik voor dit ras gevallen ben.

De schapendoes is een gezellige huisgenoot die goed met kinderen en eventuele andere dieren overweg kan.  Het zijn ongecompliceerde, leuke, heerlijk ondeugende, vrije en erg op de mens gerichte honden. Z'n vacht moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien maar dient wel goed onderhouden te worden. Ongeveer 1 keer in de 2 weken moet de vacht goed geborsteld en gekamd worden.
De schapendoes houdt ervan om met het gezin lekker erop uit te trekken maar vindt het ook heerlijk om lekker bij je op de bank te kruipen. Als hij maar bij je kan zijn dan heeft hij of zij het prima naar z'n zin. Hij kan ook prima een tijdje alleen zijn, mits u hem dat heeft geleerd
.

Door zijn speelse karakter zal een schapendoes niet snel ruzie zoeken met andere honden. Hij gaat niet zomaar het gevecht aan maar hij laat zich ook niet op z'n kop zitten! Opvoeden kan het best op een speelse manier gedaan worden. Op deze wijze pikt de schapendoes de regels het snelst op. Net als elke hond heeft de schapendoes wel een consequente opvoeding nodig.Reu of teef?

Bij de schapendoes zit niet zoveel verschil tussen een reu en een teef. Over het algemeen zijn reuen iets groter dan teven.  Reuen zijn meestal tussen 46 en 50 cm, teven meestal tussen 42 en 48 cm. Teven zijn absoluut niet liever of gemakkelijker dan reuen.

Een reu kan zich wel iets meer als een macho gedragen met soms een grote mond, maar altijd met een klein hartje.
Een teef wordt gemiddeld eens in de negen maanden loops, dit kan in haar gedrag te merken zijn.

De Pup!

Een pup is natuurlijk altijd erg schattig en vertederend en u kunt hem helemaal naar uw eigen hand zetten. Maar om een pup goed op te voeden heeft u wel veel tijd, geduld en ervaring nodig en u dient consequent te zijn in de opvoeding. Zeker bij een eerste hond is een goede begeleiding noodzakelijk. 
Een puppiecursus is de ideale start voor u en uw pup. Zeker in het eerste jaar kan dit een uitstekende aanvulling zijn op uw opvoeding. Een pup in combinatie met een full-time baan is niet aan te raden tenzij er een goede oppas is natuurlijk.

Kortom de schapendoes is een leuke gezinshond die voor veel dingen in is en eigenlijk altijd vrolijk is. Heeft u zin om elke dag een uur te wandelen ook als het slecht weer is? Vindt u het geen probleem om 1 keer in de twee weken even  tijd te maken voor een flinke kam- en borstelbeurt? Vindt u dat eigenwijze gedrag eigenlijk best grappig? Misschien is de schapendoes dan ook de hond voor u en heeft u straks de kameraad voor het leven!